Ръководителят на руската частна военна групировка Вагнер Евгений Пригожин допуска изтегляне на

...
Ръководителят на руската частна военна групировка Вагнер Евгений Пригожин допуска изтегляне на
Коментари Харесай

Пригожин пак заплашва Кремъл: Изтеглям Вагнер от Бахмут

Ръководителят на съветската частна военна формация " Вагнер "  Евгений Пригожин допуска евакуиране на силите си от източния украински град Бахмут до идната сряда, заяви Би Би Си в петък.

От месеци там се водят най-ожесточените боеве в границите на съветската инвазия в Украйна, която стартира през февруари 2022 година " Вагнер “ управлява съветския напън за завладяване на Бахмут от предходната година, само че не съумя да отблъсне украинските бойци, които към момента държат западните елементи на града. Пригожин заплаши да изтегли силите си оттова още в края на април.

Той заяви желанията си, откакто по-рано пресслужбата му разгласява и видео, в което се вижда, че е застанал в поле с трупове. Пригожин споделя, че те са на починали членове на " Вагнер ". В клипа той упреква персонално висши представители на съветската защита за загубите, понесени от бойците на " Вагнер " в Украйна.

Изказването на Пригожин възобнови и изостри дългогодишната му омраза с министъра на отбраната Сергей Шойгу и началника на Генералния щаб Валерий Герасимов, които неведнъж е упреквал, че лишават силите му от муниции.

Във видеото, оповестено от пресслужбата му, част от думите му са изтрити. " Имаме 70% дефицит на муниции. Шойгу! Герасимов! Къде са боеприпасите *? ", споделя той пред камерата, викайки. " Отговорните за това ще отидат по дяволите ", прибавя той, като споделя, че загубите на " Вагнер " ще бъдат пет пъти по-малки, в случай че е съответно екипиран.

" Това са момчетата от Вагнер, които починаха през днешния ден. Кръвта им е към момента прясна ", сподели Пригожин, до момента в който сочи труповете към себе си. " Те пристигнаха тук като доброволци и умират, с цел да можете вие да се нагушите в кабинетите си ".

Пригожин стартира обществено да враждува с началниците на защитата през 2022 година Той ги упреква в непросветеност и съзнателно отнемане на " Вагнер " от муниции от персонална злост към него самия.

Руското министерство на защитата към момента не е коментирало изявлението на Пригожин от петък.

Украинската страна твърди, че в боевете за Бахмут съветската войска и ЧВК " Вагнер " губят по няколкостотин бойци дневно, а от време на време и до хиляда. Руското министерство на защитата не дава данни за загубите. Пригожин също не посочи броя на починалите, само че назова загубите " огромни ", оповестява " Свободна Европа ". 
ТЕМА преди 59 минути 1159 преди 1 час 378 преди 16 часа 881
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР